Saftige frokosthorn med frø
Ca 10 stk
3 dl melk
25 gram gjær
2 ts salt
0,5 ts sukker
50 gram kaldt smør i terninger
ca 450 gram hvetemel
Slik gjør du:
Smuldre gjæren i melet. Tilsett alle ingredienser utenom smør og elt på halv hastighet i 10 min. Tilsett smør i terninger og elt deigen i ytterligere 10 min. Hev deigen i ca 45 min eller til den er dobbelt så stor.
Ha deigen ut på bakebordet og kjevle deigen til et rektangel. Skjær ut litt lange trekanter og rull sammen fra den bredeste siden . Etterhever i ca 30 min. Pensle med egg eller melk, og dryss på ønskede førsorter. Stek på miderste rille på 225 grader i ca 15 min. Avkjøles på rist.
Brytebrød med mozarella
Brytebrød
50 g gjær
2 ss honning
2 dl vann
1 kg hvetemel
1 ts salt
5 dl melk
1/2 dl olivenolje
1 dl semulegryn
Fyll og topping:
Olivenolje
friske urter
2 hvitløksfedd (jeg plier å droppe hvitløk, liker hvitløk men synes ikke det passer
så godt til brødet. Men det er nå min smak:-)
10 små mozzarella - kuler
1 dl revet parmesan
1 dl soltørkede tomater
Rør gjæren ut i lunkent
vann (37 grader) med honning, og sett til side i ca 5 minutter. Bland mel og salt og rør inn gjærblandingen. Bland lett før melk og olje eltes inn. Elt deigen godt og form til en rund ball. La deigen heve tildekket i bakebollen til dobbel
størrelse, i ca 1 time. Sett ovnen på 225 grader. Hakk soltørkede tomater og ha i en skål. Ha hakkede urter, feks oregano, persille og basilikum og timian, i en andre skåler. Ha olivenolje i en siste skål. Velt deigen
ut på et bord strødd med semulegryn. Obs det er ikek alltid jeg gjør dette, spørs hvor god tid jeg har. Deigen blit litt vanskelig å jobbe med når den får semulegrynene på seg, men det går:-). Og får
en litt spennende konsistens! Del i emner og form kuler på str med golfballer eller noe sånt. Ikke mindre hvertfall. Fordel emnene i ca tre like store grupper. Drypp hvert emne i olivenolje før de dyppes i forskjellig topping. Hvis et er
vankelig å dyppe for å få det til å henge fast, strør du det bare oppå olivenoljen. Mozarellakulene dyttes inn i deigen før du dypper i olivenolje og urter. Plasser emnene i en ønsket form på stekeplaten
dekket med bakepapir. Stek i ovnen i ca 30 min. Avkjøl på rist ca 15 min før servering. Server gjerne med et urtesmør, eller bare som tilbehør til passende mat. Nok til ca 6-7 personer.
Bananbrød med peanøttsmør og sjokolade
Du trenger:
- 3 små modne bananer eller to store
- 100 g smør
- 150 g sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 1 egg
- 2 ts bakepulver
- 2 ss peanøttsmør (grov type)
- 1 knivsodd salt
- 170 g hvertemel
- 100 g hakket sjokolade (jeg brukte sjokoladedråper)
Slik gjør du:
Sett ovenen på 200 grader. Mos bananene med en gaffel. Rør smør , vaniljesukker og sukker lyst og luftig. Rør inn de mosede bananene sammen med peanøttsmøret, tilsett egget og bland godt.
Bland hvetemel med bakepulver og salt i deigen, tilsett hakket sjokolade.
Hell deigen over i en brødform kledd med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca 40 - 45minutter. Avkjøl på rist.
Tebirkes
La deigen kaldheve i kjøleskapet i 8 timer eller over natten.
Ta deigen ut av kjøleskapet, og legg den på et lett melet bakeunderlag. Kjevle deigen ut til et rektangel som er ca 1 cm tykk.
Høvle det kalde smøret med en ostehøvel i tynne skiver og legg det på 2/3 av deigen. Legg den siste tredjedel av deigen inn mot midten, og fold resten av deigen over. Du har nå tre lag.
Dryss mel på bakebordet, og kjevle igjen ut til et rektangel. Gjenta prosessen med å folde deigen sammen i tre lag.
Kjevle til slutt deigen ut til et rektangel på ca 30 x 60 cm og fold den på samme måte igjen. Skjær deigen ut i ca 18 - 20 stykker, som er ca 6 cm bred.
Legg tebirksene på en bakepate som er dekket med bakepapir. La birksene etterheve i ca 30 - 40 min. Pisk egget og pensle birksene. Strø over med valmuefrø.
Stek birksene i forvarmet ovn 200 grader i ca 15 min.
Avkjøl på rist.
Kanelboller med ristede hasselnøtter
Dette trenger du til en liten deig:
25 g gjær
1 dl vann
25 g sukker
25 g smør
1 liten klype salt
1 egg
300 g hvetemel
Fyll:
30 g hakkede og ristede hasselnøtter
Ca 8 g kanel
30 g sukker
50 g romtemperert smør
Slik gjør du:
Bland alt det tørre i en bakebolle, tilsett vann og egg og elt deigen i ca 7 min på halv hastighet. Tilsett romtemperert smør i terninger, og elt deigen videre i ca 10min.
Dekk bakerbollen med plast, og hev deigen til dobbel størrelse. Ca 45 min.
Mens deigen hever lager du flyllet til kanelbollene. Rør sammen til en bløt masse. Legg hasselnøttene på et bakepapir og rist nøttene i ca 4 min på 190 grader. Finhakk mesteparen av nøttene. Resten grovhakkes og skal brukes på toppen av kanelbollene.
Ta deigen ut av bakebollen og kjevle den til et rektangel. Smør på fyllet og strø på de finhakkede nøttene. Rull sammen til en pølse, og skjer de ti passende stykker som skal passe i den muffinsformen du velger å brue. Jeg valgte noen litt høye i sterkt papir. Det blir da gode myke og saftige kanter rundt bollene. Hev bollene i ca 30 min, pensle med egg og strø over nøttene som er grovhakket.
Stek kanelbollene midt i ovenen på ca 200 grader i 8 - 10 min. Avkjøl på rist.
Mandelbunn med bringebærmousse
Mandelbunn:
- 4 eggehviter
- 250 gram grovhakkede mandler
- 200 gram melis
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 175 grader
- Grovhakk mandlene i en food processor
- Pisk eggehvitene stive
- Bland melis i de ferdig hakkede mandlene
- Vend inn mandlene i eggehvitene med en slikkepott.
- Hell i en smurt springform, 20 -22 cm. Bruk bakepapir i bunnen
- Stek på nederste rille i ovnen i ca 30 min
- La bunnen avkjøles helt
Bringebærmousse:
300 g friske eller frosne bringebær
100 g sitronsaft
150 g sukker
1 pk bringebærgelé
5 dl kremfløte
70 g sukker
til kremfløten
Ha bringebær, sitronsaft og sukker i en liten kjele. Kok opp og la den småkoke i ca 5-8 minutter. Sil alt gjennom en sikt. Dette er for å fjerne frøene. Kok opp 2 dl av pureen, la den avkjøle
et par minutter og rør inn gelepulveret. Avkjøles pureen i romtemeratur. Rør den av og til. Pisk kremfløte og sukker til en løs krem. Tilsett først litt av den avkjølte pureen i kremen og rør godt,
rør deretter inn resten av pureen. Hell den over den avkjølte mandelbunnen og sett den i kjøleskapet i ca fire timer. Du kan godt la den avkjøle over natten også hvis du vil.
Jeg brukte en rund kakeform på 20 cm slik at den ble høy og fin. Brukte litt bakeplast for å bygge opp kantene litt.
Pynt med det du liker best !
Challah - jødisk flettebrød
2 - 3 brød:
750 - 800 gram hvetemel
20 g salt
50 g sukker
18 g tørrgjør
2 store egg
80 ml rapsolje
80 g honning
300 ml lunkent vann
Slik gjør du:
Bland mel og salt i en bakebolle. Tilsett gjær og bland godt. Tilsett sukker, egg, olje og honning. Tilsett vann og elt deigen til den er myk. Elt deigen i ca 7 min på lav hastighet .Tilsett mer vann hvis nødvendig, deigen skal være myk. Øk farten til middels og elt videre i ca 10 min. Deigen skal føles litt klisset når den er ferdig. Rull deigen til en ball, pensle en bolle med olje og legg den ferdig eltede deigen i denne. Dekk bollen med plast og la den heve i ca 2 timer.
Ta deigen ut på bakebordet sammen med litt mel, og kna den til den slipper bakebordet.
Del deigen i to like emner, og deretter hvert emne i tre. Trill hvert emne til pølser og flett brødet, brett endene under brødet.
Legg brødene på et bakebrett og la de heve under plast i ca 40 min. Penslle brødene med sammenpisket egg, og strø på frø. Sett brødene midt i ovnet som er forvarmet ovn og stek i 25 - 30 min på 200 grader.
Cruffins
Til deigen trenger du:
300 g hvetemel
7 g tørrgjær
0,5 ts salt
2 ss sukker
120 g lunkent vann (du kan bruke inntil 25 -30 ml ekstra vann hvis deigen trenger det )
50 g smør (romtemperert)
180 g smør (romtemperert) som du skal bruke ved utkjevling
Ha mel, gjær, salt og sukker i en bakebolle og bland godt. Tilsett det lunkne vannet og elt deigen i en kjøkkenmaskin på lav hastighet i maks 4 minutter.Deigen kan være litt vanskelig å få sammen, og du kan derfor bruke inntil 25-30 ml ekstra vann hvis nødvendig. Tilsett så 50 gr romtemperert smør i terninger til slutt og elt deigen på lav hastighet i ca 5 min. Øk hastigheten til medium og elt videre 10 - 15 minutter. Du skal til slutt få en glatt og fin deig.
Dekk bollen med plast og hev deigen i romtemperatur i ca 45 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet og kna den lett, deretter triller du den til en stor glatt og fin stor bolle. Del så deigen i fire like store deler. Når du jobber med et stykke må du huske å dekke til de andre med plast slik at deigen ikke tørker ut.
Kjevle deigen til et rektangel som er ca 10 x 50 cm. Bruk så lite mel som mulig når du kjevler, men ikke så lite at degen henger fast. Da blir det hull i den. Fordel 40 gram av smøret du skal bruke ved utkjeveling, og fordel smøret mykt og fint med hendene over hele deigen. Vær forsiktig så du ikke får hull i deigen.
Rull så deigen sammen fra den korteste siden til en liten tykk pølse. Rull litt på pøsen slik at den blir ca 20 cm lang. Gjenta prosesssen med de tre andre deigemnene. Nå må du finne frem den skarpeste kniven du har, og skjære/dele hver pølse i to på langs. Jeg la pøsene min i kjøleskapet i ca 15 min slik at smøret skulle få sette seg litt. dette gjorde jeg før jeg delte de i to. Rull så hver halvdel sammen med den glatte siden ut (den ligner nå en skillingsbolle) og ha den i et muffinsbrett. Fortsett på samme måte med de andre deigpøsene, og du har nå åtte flotte cruffinsemner som er klar til heving. Dekk med plast og hev til dobbel størrelse (ca 1,5 time).
Pensle med ett egg som du pisker sammen med noen få saltkorn.
Stek cruffinsene midt i ovnen på 200 grader i 20 -25 min, eller til de er gyldne. Cruffinsene er et syn både under stekeprosessen og når de er ferdig. Og fantastiske gode ! Avkjøl på rist
Bananmuffins med kanelfrosting og liten kanelbolle
Bananmuffins:
3 små eller 2 store bananer
100 g mykt smør
155 g lyst rørsukker
2 ts vaniljesukker
1 egg
2 ts bakepulver
1 knivsodd salt
170 g hvetemel
Rør smør, sukker og vaniljesukker til det blir lyst og luftig. Mos bananene og rør de inn sammen med egget. Bland godt. Bland hvetemel, bakepulver og saltet, og rør det inn i deigen.
Bland sammen 1,5 ss kanel og 2 ss sukker i en liten skål. Fordel litt deig i muffinsformene og legg et godt dryss med kanelbalndingen oppå, for så å legge et nytt lag med deig oppå der igjen. Legg så et nytt lag med kanelbladingen og så deig igjen. Fortsett til muffinsformen er litt over halvfull. Jeg fikk to lag med kaneldryss på mine, og ca 10 mellomstore muffinsformer. Rør forsiktig rundt med en kakepinne i hver muffins for å få kanleblandingen til å blade seg litt sammen med muffinsrøren.
Stek muffinsene i 15 - 20 minutter på 180 grader. Sjekk med en kakepinne. Avkjøl kakene.
Kanelfrosting:
60 gram romtemperert smør
125 gram naturell kremost
3 - 4 dl melis
1 ss kanel
Bland sammen til en glatt krem og ha den i en sprøytepose med den tippen du ønsker å bruke for å få den fint på muffinsen. Jeg la den en god stud i kjøleskapet for at den skulle bli kald og lettere å håndtere.
Til de små kanelbollene kan du bruke din favorittoppskrift. Jeg brukte denne:
- 500g hvetemel
- 75g sukker
- 1 ts kardemomme
- 1/2 pose tørrgjær
- 3dl melk
- 1 egg
- 100g smør eller margarin i terninger
Kanelfyll:
150 gram mykt smør
2 ss kanel
100 gram sukker
Bland sammen
Slik gjør du med deigen:
Denne oppskriften er for stor til de små kanelbollene du trenger som pynt på muffinsene, men du kan jo bare lage store kanelboller av resten.
Bland alt det tørre sammen med melk og egg. Elt deigen i ca 7 minutter på middels hastighet før du tilsetter smør i terninger. Elt til deigen slipper bollen. Hev i ca 45 minutter eller til dobbel størrelse.
Ta litt av deigen og kjelvle et lite rektangel ca 1,5 mm tykk. Legg på kanelfyllet og rull leiven sammen. De skal være halvparten så stor som omkretsen på muffinsen . Skjer ca 1 cm tykke boller. Sett til heving 20 min, og stek de på 200 grader i ca 8 minutter. Følg godt med i ovnen, det kan gå veldig fort. De skal være gylden på farge.
Sprøyt kanelfrostingen på muffinsen og legg en liten kanelbolle på toppen. Utrolig godt !
Lyse rundstykker med frø
Ca 10 stk
3 dl melk
25 gram gjær
2 ts salt
0,5 ts sukker
50 gram kaldt smør i terninger
ca 450 gram hvetemel
Slik gjør du:
Smuldre gjæren i melet. Tilsett alle ingredienser utenom smør og elt på halv hastighet i 10 min. Tilsett smør i terninger og elt deigen i ytterligere 10 min. Hev deigen i ca 45 min eller til den er dobbelt så stor.
Ha deigen ut på bakebordet og trill rundstykker. Etterhever i ca 20 min. Pensle med egg, og dryss på ønskede førsorter. Stek på miderste rille på 225 grader i ca 15 min. Avkjøles på rist.
Havregrynskake
Dette trenger du:
- 2,5 dl lettkokte havregryn
- 3 dl vann
- 100 g smør
- 2 dl sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 2 egg
- 0,5 ts salt
- 1 ts bakepulver
- 1,5 ts kanel
- 2,5 dl hvetemel
Frosting:
- 1 berger tine naturell kremost
- 4,5 dl melis
- 40 gram romtemperert smør
- 1 ss kremfløte
Slik gjør du:
Sett ovnen på 170 grader.
Kok opp vann og hell havregrynene oppi det kokende vannet. Kok grøten i ca 4 min og sett den til avkjøling i ca 15 min. Tilsett mere vann dersom den blir for tykk. Bruk en elektrisk mikser og visp smør og sukker til den er luftig. Tilsett egg og rør sammen. Tilsett så salt og kanel. Bland bakepulveret med melt og vend dette inn i røren. Hell til sist i den ferdig kokte havregrøten og rør dette sammen til en jevn røre. Hell røren i en liten langpanne og stek på miderste rille i ca 30 min. Sjekk med en kakepinne om den er ferdig.
Frosting:
Ha alle ingrediensene til frosting i en bolle og visp med en elektrisk mikser til en jevn og blank frosting. Smør kremen over kaken når den er avkjølt.
Muffins med rips og kokos
Dette trenger du:
- 125 gram smør
- 125 gram sukker
- 2 egg
- 75 gram mel
- 50 gram kokos
- 0,5 ts bakepulver
- 120 gram rips
Slik gjør du:
Rør sammen smør og sukker til en luftig krem. Tilsett eggene ett om gangen. Vend deretter mel, kokos og bakepulver inn i røren. Vend til slutt inn ripsene og hell i muffinsformene. Dette er en liten oppskrift som jeg fikk fem muffins av. Stek muffinsene midt i ovnen ved 190 grader i ca 20 minutter
Små mazarinkaker med jordbærkrem
Dette trenger du til 3 små kaker:
Mazarinkake:
- 60 g smør
- 60 g sukker
- 1 ts vanillapaste eller 1 ts vaniljesukker
- 1 egg
- 75 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 70 g grovt revet marsipan
- 0,5 dl melk
Jorbærkrem med mascarpone:
- 250 g frosne jordbær
- 160 g mascarpone
- 2 ss melis
- o,5 ts vanillapaste eller vaniljesukker
Til masipanen rundt brukte jeg ferdig kjevlet hvit marsipan
Topping:
- Lakrispulver
- Frysetørret jordbær
Slik gjør du:
Rør smør, vaniljesukker og sukker til en luftig masse. Tilsett egget og rør godt. Tilsett hvetemel, bakepulver, marsipan og melk, og rør godt sammen til en fin deig.
Smør en springform (max 20 cm) med smør, og hell deigen oppi. Stek kaken midt i ovnen på180 grader i ca 20 min. La kaken avkjøle i formen.
Hell de frosne jordbærene i en panne og la de småkoke i ca 8 min eller til jordbærene er bløte. Blend jordbærene i en blender til røren er helt glatt og la det avkjøle.
Pisk marcapone, melis og vanillapaste eller vaniljesukker godt sammen i en bolle i ca 5 min. Kremen skal bli fast og luftig. tilsett den avkjølte jordbærpuren, og pisk godt sammen. Ha kremen over i en spørøytepose.
Stikk ut 6 sirkler med en utstikkerform med en diameter på 5 cm. Fordel kremen på på 3 av kakebunnene og sett de andre 3 oppå kremen. Legg også et godt lag med krem på toppen av hver kake.
Mål hvilken høyde du har fått på kakene og skjer ut en passende remse marsipan og legg rundt hver kake. Topp kakene med lakrispulver, fryetørrede jordbær, sjokolade eller det du liker best.
Mandelbunn med ostekrem
Mandelbunn:
- 4 eggehviter
- 250 gram grovhakkede mandler
- 200 gram melis
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 175 grader
- Grovhakk mandlene i en food processor
- Pisk eggehvitene stive
- Bland melis i de ferdig hakkede mandlene
- Vend inn mandlene eggehvitene med en slikkepott.
- Hell i en smurt springform, 20 -22 cm. Bruk bakepapir i bunnen
- Stek på nederste rille i ovnen i ca 30 min
- La bunnen avkjøles helt
Krem:
- 2 dl kremfløte
- 2 dl rømme
- 1 beger tine kremost naturell
- 4 ss melis
- 2 ts vanillapaste
Slik gjør du:
- Pisk kremfløte, rømme og melis til krem
- Tilsett romtemperert kremost og vanillapaste
- Rør til en glatt krem
Bre kremen over kaken som er helt avkjølt. Pynt med bære.
Monkey bread
50 g smør + smør til formen
2 1⁄2 dl melk
2 ts kardemomme
25 g gær
50 g sukker
1 ts grovt salt
ca. 400 g hvetemel
Til å dyppe bollene i:
150 g smør (smeltet)
150 g brunt eller hvitt sukker
4 ts kanel
Glasur:
100 g melis
1 eggehvite
- Smelt smøret og la det avkjøle litt. Rør gjær en ut i litt av melkenud i litt. Rør resten av melken sammen med smør, sukker, salt og mel. Elt deigen godt. Dekk til bollen med deig og la den heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
- Del deigen i fire og hvert stykke ytterligere i 16. Trill alle til små kuler. Dypp hver kule i en blanding av smeltet smør tilsatt sukker og kanel. Legg kulene i en smurt bakeform. La brødet heve til dobbelt størrelse ca. 30 minutter
- Stek i midten av ovnen ved 200 grader ca. 40 min. Rør glasur og pynt brødet med den. Server gjerne lunkent
150 g babyspinat
2 hvitløksfedd
2 ss olivenolje
1 rød chili
250 g smørdeig (3 plater)
100 g fetaost
2 ss hakket mynte
1 egg
7 ss gresskarkjerner
1 ss flaksalt
Stek spinat og finhakket hvitløk i litt olje til spinaten faller sammen. Fjern frø fra chilien og finhakk denne. Legg de tinte smørdeigsplatene med en liten overlapp utover et melet bord, og kjevle forsiktig så du får et stort rektangel. Fordel spinat, chili og smuldret fetaost og hakket mynte på halvparten og brett den andre halvparten over. Klem forsiktig sammen. Del deigen i remser, ca 2 cm brede og tvinn hver remse. Legg remsene over på stekeplate med bakepapir. Pensle med lettpisket egg og strø over gresskarkjerner og flaksalt. Stek midt i ovnen i ca 12 min på 225 grader
Hvetesnurrer med solbærsyltetøy og marsipan
800 gram hvetemel
175 gram sukker
1 pakke tørrgjær
1/2 liter melk
1,5 ts kardemomme
150 g smør
Til fyllet:
ca 150 gram solbærsyltetøy
200 gram revet marsipan
egg til pensling
Bland alt det tørre i en bolle. Varm melken til ca 30 grader og bland alt sammen. Elt deigen i kjøkkenmaskin noen minutter, før du tilsetter smør i små terninger. Elt deigen i minst ti minutter til du har en jevn og fin deig som er god å jobbe med. Sett deigen til hevning til den har fått dobbel størrelse.. Ta deigen på bakebordet og kna den lett sammen. La den få hvile litt før du kjevler den ut til et rektangel på ca 60 x 30cm. Bre et lag med syltetøy over hele flaten. Riv kald marsipan over det hele. Brett deigen i to på langs. Kjevle forsiktig deigen igjen slik at den blir ca 20 cm på den korteste siden. Skjær remser og tvinn deigen. Slå til slutt en knute på den slik at du får en snurr. Legg snurrene over på et stekebrett med bakepapir på, og etterhev snurrene i ca 40 min. Pensle bollene med pisket egg. Stek snurrene på 200 grader i ca 12 min.
Kanelsnurrer i kakeform
850 g hvetemel
1 pakke tørrgjør
100 gram sukker
4 ts kardemomme
100 gram smør
4 del melk
2 egg
Fyll:
200 gram mykt smør
200 gram sukker
2,5 ss kanel
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Smelt smøret i melken. Avkjø melken dersom den blir for varm. Pisk eggene lett og bland det sammen med melken og smøret. Bland alt sammen i bakebollen, og elt deigen til den blir smidig og lett å jobbe med. Jeg elter deigen i ca 15 min i kjøkkenmaskin. La deigen etterheve i 1,5 time. Ta deigen ut av bakebollen og kna den lett noen få ganger. La deigen hvile på bakebordet i ca 10 min. Den blir lettere å jobbe med da. Kjevle deigen ut til et stort rektangel og smør på fyllet. Rull sammen til en pølse, og del pølsen i passe store stykker. Legg kanelsnurrene i en kakeform i ønsker størrelse. Min kakeform var 22 cm, og deigen var stor nok til to stk. Etterheve under klede i ca 30 min. Pensle snurrene med pisket egg. Sett i mellomtiden stekeovenen på 180/190 grader og stek i ca 15 min.
Kjempegode luftige hveteboller
I denne oppskriften skal du bruke melis istedet for sukker.
Ingredienser:
1 l helmelk
300 g smør
250 g melis
1 egg
2 ts kardemomme
100 g gjær
1,5 kg hvetemel
Kok opp melk sammen med smør og melis. Avkjøl blandingen til den blir lunken. Jeg pleier å sette miksebollen i kaldt vann til den har passe temeratur. Gjør gjøren ut i den tempererte væsken og rør til den er oppløst. Miks egget lett og ha det i bakebollen sammen med kardemomme og mel. Jeg holder alltid litt mel tilbake for å se hvordan deigen blir underveis, men stort sett går alt med. Elt deigen i ca 15 min til den er fin og smidig. Den skal være lett å jobbe med. Trill ut bollene med en gang, ca 35 stk.. Sånn ca 90 - 100 g pr emne, og sett på bakepapir på stekebrettet. Etterhev bollene i ca 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og stek bollene midt i ovnen 7 - 10 min. 250 g er varmt, så følg med !
Ostekake med blåbærgele
Ostekake med bringebærgele:
Bunn:
Ca 17 digistivekjeks
Ca 12 ss smeltet smør
Fyll:
400g Philadelphia naturell ost
1 boks rømme
2 pk sitrongele blandet med 5 dl vann
5 dl kremfløte
Pynt:
ca 3 pk blåbærgele, marengstopper og og bjørnebær, eller pynt etter eget ønske.
Slik gjør du:
1. Bland sammen knuste kjeks sammen med smeltet smør. Hell blandingen over i en springform på ca 22 cm. Sett bunnen kaldt.
2. Lag sitrongelen som anvist på pakken, men halvver mengden vann. Altså 5 dl vann til to pakker gele. Sett denne gelen til avkjøling, den skal være romtemperert ved bruk.
3. Pisk sammen osten og rømmen til en blanding.
4. Pisk kremføten til en stiv krem.
5. Kok blåbærgele som anvist på pakken, men med 2,5 del vann til hver pakke, la også denne avkjøle.
6. Bland pisket kremfløte inn i rømme og osteblandingen
7. Hell 1/3 av osteblandingen over de avkjølte kjeksene. For hvert lag som lages må kaken avkjøle i kjøleskapet i 30 min. Hell så blåbærgele over det første ostelaget og avkjøl i nye 30 min. Legg så ett nytt ostelag overgelen og fortsett til du har så mange lag du ønsker. Avslutt med et lag blåbærgele. Jeg brukte ca 3 pakker med halv menge vann av blåbærgelen. Kaken blir også så høy at jeg måtte bygge den litt opp rundt kantene med bakeplast.
10. Pynt kaken med valgfri pynt.
Engelsk muffins
Dette trenger du:
25 g tørrgjær
50 g smør
1/2 dl vann
3 dl helmelk
2 ts salt
2 ss sukker
1 egg
0,5 ts bakepulver
600 g hvetemel
Slik gjør du:
- Bland alt det tørr i en bakebolle, hold tilbake litt av melet
- Smelt smør og ha i melk og varm det til det er lunkent
- Ha et sammenvispet egg i den lunkne væsken
- Arbeid deigen glatt og smidig i en kjøkkenmaskin
- Legg plastfolie over deigen og hev i 30 - 40 minutter
- Strø hvetemel på bakebordet, og arbid litt med deigen
- Kjevle den til en leiv, ca 2 cm tykk
- Stikk ut med form eller et glass til rune emner. Diameter skal være ca 10 cm
- Legg emnene på bakepapir på en stekeplate. Ha på klede og etterhev ca 20 minutter
- Stek muffinsen midt i stekeovnen ved 200 grader ca 14 minutter. Snu dem etter 7 minutter, sånn at de blir flate på begge sider.
Du kan også steke de i stekepanne i litt smør. Snu ofte slik at de ikke blir brent eller for brune.
Hjemmelagde ispinner til 17 mai
Dette trenger du:
6 dl kremfløte
1 boks søtet kondensert melk (ikke vikingmelk)
1 ts vaniljeekstrakt
Slik gjør:
Ha alt i en bolle og pisk stivt. Blandingen skal bli nesten like stiv som når du pisker eggehvite til marengs. Hell blandingen i en sprøytepose, og fyll iskremformene fulle. Hell eventuelle rester i en plastboks med lokk. Isen er klar etter fem til seks timer i fryseren. Hold ispinneformene under litt varmt vann for å få dem løs. Dette gjør at ispinnene tiner akkurat nok på utsiden til at strøsselet fester seg. Hvis du ikke har tuttifrutti-strøssel, kan du for eksempel pynte dem med hakkede nøtter eller sjokoladepulver.
Terte med bjørnebær
Mørdeig
125 g Hvetemel
75 g Melis
3 g Maldonsalt
50 g Mandelmel
75 g Ekte Smør
30 g Fløte
2 Eggeplommer
– Bland hvetemel, melis, salt, mandelmel
og smør i en foodprossessor til det blir som sand.
– Rør deretter inn eggeplommer og fløte.
– Deigen blir ganske klissete, pakk den inn i pastfolie, helt tett, og sett i kjøleskap helst 24 timer.
–
Når du skal kjevle ut mørdeigen så er det lurt å enten bruke en silikonmatte eller et bakepapir som underlag.
– Du kan bruke litt melis dersom deigen klisser seg fast på kjevlen og lignende. Kjevle ut til ca
2-3 millimeter i tykkelse og løft over i terteformen. Trykk deigen intil kantene.
– Skallet må stå minst en time i kjøleskapet før den stekes. (For å forhindre at deigen ikke glir ned langs sidene på
terteformen.)
– Stikk mange hull i tertebunnen med gaffel før du steker den på 180 grader i 15-20 minutter, til den er gyllenbrun. Avkjøles.
Vaniljekrem
4 Eggeplommer
120 g
Sukker
60 g Maizenna
500 g Helmelk
2 Vaniljestenger
– Pisk eggeplommer og sukker sammen i en bolle.
– Pisk sammen halvparten av melkemengden med maizenna i en annen bolle.
– Kok opp den resterende melken med
vaniljefrø og vaniljestengene.
– Hell maizenna-melkeblandingen i egg-sukker blandingen og visp sammen.
– Hell melken som har fått et oppkok over i egg-maizenna blandingen, rør rundt og hell tilbake i kaserollen.
– Gi innholdet et oppkok på middels/høy varme. Når det begynner og putre og kremen begynner å klumpe seg, så rører du rundt i kjelen i 1. min og passer på at ikke noe brenner seg fast.
– Hell deretter
over i en ildfast form, og dekk med plastfilm for å unngå snerk.
– Når vaniljekremen er avkjølt kan du med fordel bruke en stavmikser for å få kremen glatt og fin.
Montering:
– Når terteskallet er helt avkjølt kan du helle vaniljekremen i skallet nesten helt opp til toppen.
– Pyt med friske bjørnebær, bringebær eller jordbær
Frokostmuffins med bacon
Dette trenger du:
0.5 dl olivenoljeeller rapsolje
4 stk egg
3 dl yougurt naturell
3 dl hvetemel
3 dl grovbakstmel
2 ts bakepulver
1 klype salt
150 g bacon
1 stk rødløk
1 stk paprika
100 g revet ost
Slik gjør du:
1. Visp sammen olivenolje, egg og yoghurt. Rør inn hvetemel, grovbakst, bakepulver og en klype salt.
2. Skjær baconet i små biter, finhakk
løken og skjær paprikaen i små terninger og hakk gressløken.
3. Stek baconet sprøtt og gyllent. Tilsett løk og paprika og la det hele syde et par minutter til løken blir myk. Hell alt over på en tallerken
for rask avkjøling. Rør baconblandingen, hakket gressløk og revet ost sammen med muffinsrøren.
4. Fordel røren i muffinsformer (som gjerne står på et muffinsbrett) og dryss litt frø på toppen.
Stek muffinsene midt i ovnen ved 200 grader i ca 20 minutter.
Kanelstjerne
- ca. 550 g hvetemel
- ca. 30 g fersk gjær
- 75 g sukker
- 1/4 ts salt
- 1 egg
- 3 dl melk (20-25 grader)
- 75 g smør
Fylll:
- 100 g romtemperet smør
- 80 gram sukker
- 2 ss kanel
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Tilsett smøret i små terninger og elt deigen på lav hastighet til alt smøret er oppløst, ca ti min. La den heve til dobbel størrelse , ca 1 time.
Rør sammen fyllet mens deigen hever. Det er viktig at smøret er skikkelig romtemperert, slik at det er lett å smøre den på deigen etterpå.
Ha deigen på melet bakebord og del den opp i fire like store deler som du former til boller. Kjevle ut en av bollene slik at den er ca. 28 cm i diameter. Finn frem et bakepapirkledd bakebrett og legg leiven midt på. Fordel ca. 1/3 av fyllet midt på leiven og stryk det jevnt utover, men stopp ca. 3 cm fra kanten.
Gjenta det samme med resten av deigemnene, og legg den siste som et lokk, men uten fylll. Du skal nå ha fire lag med deig med tre lag med fyll imellom.
Finn ett glass og sett det midt på leiven. Nå skal deigen deles i 16 biter inntil glasset. Du kan først dele den i fire, og så dele hver bit i 4 igjen, slik at du tilslutt har 16 like dleer. Bruk en skarp kviv.
Nå skal du lage stjernen. Ta en del i høyre hånd og en annen i venstre, og vri rundt ca 2,3 til tre ganger og klem sammen i en spiss i enden. Fortsett helt rundt.
Etterhev i ca 30 min. Pensle med egg og steik i ovnen i ca 15 - 20 min
Kanelboller med kremostglasur
2 dl melk
50ml rømme
1 egg
50g smeltet smør, avkjølt
450g hvetemel
3 ts tørrgjær
100g sukker
Fyllet
100g myk smør
150g brun sukker
50g sukker
2 ss malt kanel
2 ss maizena
Kremostglasur
100g myk kremost
2 ss myk smør
1 ts vaniljeekstrakt
saften av en kvart sitron
200 – 250g melis
Ovn temp 180C
Lag deigen. Bland melk, rømme, egg og smeltet
smør. Bland hvetemel med tørrgjær og sukker. Rør det våte i det tørre. Hell deigen ut på en melet flate og elt til den er glatt og smidig. Bruker du en kjøkkenmaskin har du det tørre opp i bollen,
setter på maskinen og heller i det våte. La maskinen gjøre jobben sin til du har en glatt og smidig deig.
Dekk bollen til, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte.
Ta frem deigen
og rull den ut til en stor firkant – ca. 40×50 cm. Smør det myke smøret jevnt over deigen. Bland brun sukker, sukker, kanel og maizena sammen i en skål og strø det jevnt over deigen.
Rull deigen
sammen til en pølse og skjær den i 12 lykke tykke skiver. Sett skivene på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk bollene til, sett de på et lunt sted og la de heve en times tid.
Sett kanelbollene i forvarmet
ovn og stek i ca. 20 minutter. Kanelbollene skal være gjennomstekte og gyldne.
Lag kremostglasuren mens kanelbollene steker. Rør kremost, smør, vaniljeekstrakt og sitronsaft godt sammen. Tilsett melis litt om gangen
til du har en litt tykk rennende glasur.
Hell glasuren over kanelbollene mens de fortsatt er varme. La de avkjøle noe på rist og spis gjerne mens de fortsatt er litt lunkne. ❤︎
Rundstykker i muffinsform som ikke trenger forheving
Dette trenger du:
1 kg mel
100 g margarin
2pk gjær
2 dl vann
4 dl melk
(tilpass væskemengde)
1 egg
2 ss sukker
litt salt
Slik gjør du:
Smuldre smøret i melet.
Bland inn den varme væsken og ha i sukker, egg og salt
Rundstykkene heves på brettet mens ovnen blir varm.
Stek midt i ovnen 200 grader 10 - 15 minutter
Gulrotkake a la R.O.O.M
Dette må være verdens beste gulrotkake !
Dette trenger du:
3 store egg
2,5 dl nøytral matolje (feks soyaolje eller solsikkeolje)
280 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1/2 ts muskat
1/2 ss natron
1/2 ss bakepulver
325 gram hvetemel
100 gram mørk kokesjokolade, finhakket
400 gram gulrot, revet
1 1/2 eple, revet
Ostekrem (kan halveres):
200 gram romtemperert smør
500 gram melis
400 gram romtemperert kremost, naturell
3 ss vaniljesukker
Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Pisk sammen egg, sukker og olje til massen blir lys. Sikt i hvetemel og de øvrige
tørre ingrediensene og bland røren forsiktig sammen. Rør i hakket kokesjokolade. Riv gulrøttene. Skrell eplene og riv de også. Vend inn gulrøtter og epler i deigen.
Ha deigen i en liten, bakepapirkledt langpanne.
I oppskriften anbefales en form på ca 20×30 cm. . Stek kaken på rist midt i ovnen på ca 180 grader i ca 50 minutter. Sjekk med kakenål! Avkjøl kaken i formen. Hvelv den ut og fjern bakepapiret. Sett kaken på
et egnet fat. Ta på ostekremen :-)
Belgisk vaffel med Nutella, blåbær og bringebær
Dette trenger du:
4 stk egg skilt i plommer og hviter
1⁄4 ts salt
100 g sukker
3 ts vaniljesukker
150 g smeltet smør
31⁄2 dl melk
31⁄2 dl vann
25 g gjær
500
g hvetemel
1 ss olje eller smeltet smør til pensling
Slik gjør du:
Visp sammen eggeplommer, salt, sukker og vaniljesukker. Rør inn smeltet smør og melk.
Visp inn mel til du har en jevn, klumpfri røre.
Rør gjær ut i vann og visp det inn i røren.
Stivpisk eggehviter og vend dem forsiktig inn i røren med en slikkepott.
La røren hvile en time.
Pensle vaffeljernet med litt olje eller smør og stek vaflene
til de er gyllne. Hold dem gjerne varme i stekeovnen på 125 °C.
Pynt med det du ønsker, nutella, bær, honning, melis :-)
Eplepai med epleroser
Nyeste kommentarer
payment
PNG
bypassing
Brand